EMPATI – SOCIALA MEDIER HOTAR VÅR EMPATIEMPATI

Vi som församlingar måste bryta upp mönster och system som hotar oss som människor. Vi måste tänka nytt och använda system, teknologier på ett sätt som nyttjar mänskligheten.

Så blir DU mer empatisk

Vetenskapen visar att det finns utbildning för att få tillbaka vår empati som människor. Om du tar en titt på dessa fem moduler som tagits fram av forskare så kan vi konster att det egeligen borde vara kristna gemenskaper som är ledande. Men den minskade empatin som forskare pekar på tycks även drabba oss som kristna. Vi måste bromsa denna utveckling och tänka om kring Kyrkans del av ett samhälles/människors förändring. Vi är alla, du och jag ansvariga för att detta skall ske på stadsdelen Järva.

SOCIALA MEDIER HOTAR VÅR EMPATI

Vår empatiska förmåga har blivit 48% sämre under loppet av tre (3) år, visar studier.

Förmågan att sätta sig sig i andras situation har gjort människan framgångsrik genom världshistorien.

Studier tyder dock på att den digitala tidsåldern försämrar den empatiska förmågan väsentligt. Lyckligtvis har forskarna receptet på hur vi återfår vår empati.

Ju mer tid vi ägnar åt att stirra på våra bildskärmar desto sämre blir vår empatiska förmåga, visar studier.

Vår kristna gemenskap/vår tro, genom hus-,/kvarter-församlingar i stadsdelen Järva, är lösningen på “minskad empati”

Här ligger grunden för den kristna gemenskapen. Vi måste koma bort från “kyrkbänkssyndromet som faktiskt är ett verktyg som är med att minska vår empati. I ett traditionellt religiöst Kyrkosystem där “Gudstjänsten” ofta blir en andlig underhållning för en kyrkopublik. Där minskar empatin för varandra samt samhället.

Vi måste tillbaka till en evangelisk församling, där hemmet utgör grunden för var dags liv. Detta är varför vill kommer att skapa ett virtuellt koncept som heter “Järva Vardagsrum” där gemenskap, mat och samtal är grunden kalla aktiviteter.

Varje kristet hems grund = Guds kärlek och en välsignelsens EMPATI

ÖPPENHET = Sätt dig in i andras bakgrund

Varför: Här det av yttersta vikt att sätta sig in i människors situation och förstå deras sociala och kulturella bakgrund. En situation som du själv kan uppleva trygg, kan få andra att känna sig otrygga och rädda. Tänk er att leva i ett land med en “främlingsfientlig” politik samt mängder med fördomar om invandring samt egenförsörjning.

Hur: Genom att lära oss mera om varandra, läsa böcker, se filmer, ha gemenskap, föreläsningar etc.

GEMENSKAP = Hitta likheter, leta inte efter skillnader

Varför: De flesta av oss vill tillhöra en grupp, där vi kan identifiera oss med de övriga medlemmarna. Vi talar om “samhörighet”, att kämpa för samma sak.

Hur: Odla gemenskaper, och leta efter likheter samt ha en öppen dialog, vara en jämlike med alla människor.

NYFIKENHET = Fråga vad andra tycker

Varför: Var öppen och fråga om du tycker att du missförstår andra.

Hur: Lyssna och försöka att först, detta skapar förtroende och gemenskap utöver alla gränser.

SJÄLVKÄNNEDOM = Var medveten om dina svagheter

Varför: Att stänga in sig själv bakom en “hård fasad” och försvara sin egen agenda för att undvika att bli “sårad” är inge bra väg. Ingen väg till gemenskap och utveckling av oss själva.

Hur: Vi måste öppna upp oss bakom vår “fasad” och våga konfrontera våra känslor. Tror att detta är speciellt viktigt på stadsdelen Järva bland denna mångkulturella stadsdel. Vi som kristna bör först skapa utrymmen för en dialog samt gemenskap som skapar en ökad “empati” och förståelse för varandras olikheter samt känsloliv.

ÖGONKONTAKT = Dra nytta av de naturliga hormonerna

Varför: Oxytocin kallas “kärlekshormonet” eftersom det bidrar till att knyta starka band människor emellan.

Hur: Där man har direkt ögonkontakt samt ett kärleksfyllt hjärta så “bryter vi sönder” osynliga gränser och då uppstår en “upplösning” av stress och olika rädslor etc.

Translate »